Natuur krijgt de ruimte bij Scala, “Bijzonder wat groen kan doen!”

Het belang van een groene leefomgeving wordt steeds meer op waarde geschat. Landschapsarchitect Paul van Wijk van Stijlgroep Landscape and Urban Design gelooft in de kracht van de natuur op het welbevinden van mens en dier. Contact met de natuur zorgt voor meer geluk en vermindert stress. Het bevordert vitaliteit, creativiteit en stimuleert ontmoetingen tussen mensen. Geen toeval dus dat de groene aankleding bij Scala zo’n belangrijk onderdeel van het ontwerp is geworden.

Deel dit verhaal op:

Effect optimaliseren

Steeds vaker wordt de landschapsarchitect vanaf het begin af aan bij nieuwbouwprojecten betrokken. “Je kunt dan het effect van groen op de omgeving als het ware optimaliseren. En dat is precies hoe we het bij Scala hebben aangepakt. We hebben geprobeerd op alle vlakken het groen en de bouwelementen te laten integreren. Het is een stoer en robuust gebouw, dat wordt verzacht door de beplanting. Een natuurlijk geheel!”

Dertig bomen erbij

“Wanneer je aankomst op de Louis Porquinlaan, voelt dat straks niet alsof je de parkeerplaats oprijdt. Het voelt als een park waarin je als auto te gast bent. Tussen de beplanting en de bomen – we planten er meer dan 30 bomen bij – komen er allerlei gezellige hoekjes, een soort tuinkamers. Fijne plekken om bij te kletsen met een buurman of om even op een bankje te zitten in de zon op een mooie lentedag. Door het groen ook door te trekken naar de zijtuin op het westen, verhogen we ook het woongenot van de bewoners van het naburige wooncomplex.”

Groen parkeren

“Parkeren doe je als bewoner aan de achterzijde van het gebouw. Ook de parkeerplaats doet luxe en groen aan. Het hekwerk verstoppen we in een groene haag en de parkeerplaatsen zijn voorzien van open bestrating waardoor het groener oogt, het er niet zo warm wordt in de zomer en water makkelijk weg kan. Het wordt geen groot veld maar verdeeld in kleinere compartimenten, wat persoonlijker aandoet.”

Oase voor insecten en vlinders

“De daken van Scala worden voorzien van een natuurdak. Dat is een combinatie van een sedumdak met een wat dikkere substraatlaag, waardoor ook bloeiende kruiden en grassen er kunnen groeien. Ook planten we nog wat struiken in bakken waardoor een soort privacyscherm op hoogte ontstaat. Fijn tegen de inkijk. Dit soort oplossingen zijn een aanwinst voor de biodiversiteit in stedelijke gebieden. Een oase voor insecten, vlinders en vogels en ook nog eens prachtig om op uit te kijken!”

Japanse sfeer

En dan hebben we het nog niet gehad over de patio. “Via de patio lopen de bewoners van de eerste verdieping naar hun voordeur. De bewoners van de bovenliggende verdiepingen kijken er op uit. Deze daktuin wordt informeel ingericht en doet een beetje Japans aan. Meerstammige bomen, paadjes van split, beplanting met varens, bamboe en klimplanten die de hoogte in mogen en de patio overspannen. Met hier en daar een zitje en wat waterelementen. Echt een uitnodigend plekje om te vertoeven.”

Hoge verwachtingen

Ook over de bloembakken en plantvakken op de balkons en terrassen valt genoeg te vertellen. “De bakken worden opgebouwd met een waterbuffer onderin. Als bewoner hoef je die in droge periodes maar af en toe bij te vullen, dus je kunt gerust een weekje met vakantie. De bakken richten we in met droogteminnende bloeiende planten, in de plantvakken komen wat grotere stuiken of meerstammige bomen. Het wordt een prachtig geheel en ik heb hoge verwachtingen van het resultaat. Uiteraard krijgen de kopers van ons een op de ligging toegespitst basis beplantingsadvies en zijn we bereikbaar voor aanvullende adviezen.”

Opwaardering buurt

De landschapsarchitect is ervan overtuigd dat Scala de aanjager gaat zijn voor de opwaardering van de directe omgeving. “Er is voldoende ruimte om te vergroenen en het aanzicht te verbeteren. Eigenaren van panden in de omgeving zullen aanhaken op de ingezette koers om zo ook hun eigendommen te upgraden. Dat is niet alleen in hun eigen belang maar komt ook zeker de buurt ten goede!”

De groene elementen van Scala

  • parkachtige entree met extra bomen en gezellige hoekjes
  • groene zijtuin
  • groen aangekleed parkeerterrein met hagen en open bestrating
  • natuurdak met sedum, bloeiende kruiden en grassen. Een oase voor insecten, vlinders en vogels!
  • plantvakken op het dak met struiken als groen privacyscherm
  • een groen ingerichte patio met boompjes en klimplanten
  • op de balkons en terrassen meer dan 200 bloembakken en plantvakken met bloeiende planten en meerstammige bomen

Verkoop gestart!

Schrijf u nu in op uw favoriete woning(en)!